کابل کولر چیست؟
کابل کولر: انرژی برق یا الکتریسیته، بخش جداناپذیر هر قطعهی الکتریکی در جهت عملکرد مناسب است. کولرها نیز از این قانون مستثنا نیستند و هر دو کولر گازی و کولر آبی، به جریان برق ثابت برای خنک کردن هوا نیاز دارند؛ ۲ موتور در کولر آبی وجود دارد.
یک الکتروموتور که موجب چرخش دمنده شده و موتور دیگری که به عنوان واتر پمپ آب را پمپاژ مینماید؛ ۲ موتور نیز در کولر گازی نصب شده که یک موتور آن کمپرسور و موتور دیگری باز و بسته کنندهی دریچه هوا و همچنین گردانندهی دمنده است.
کابلهای کولر سیم و کابل راد افشان، با هدف رساندن برق به موتورهای نامبرده، سیگنالهای کنترلی را میان یونیتهای کولر گازی ارسال میکند.
به دستهای از کابلها، کابل کولری گفته میشود که هادی مسی داشته و به همین دلیل نیز خصوصیات ویژهای را به کاربر ارائه میدهند. کابلهای کولری، کابلهایی هستند که در حال حاضر کاربرد بسیاری در صنعت دارند و در موارد گوناگونی به کار گرفته میشوند.
از سایر خصوصیات بسیار این نوع کابلها آن است که عایق این کابل کابل از جنس پی وی سی است. یکی از عللی که سبب میگردد تا این گونه کابلها با نام کابل کولری مطرح شوند، این است که آنها در کولر به کار میروند و نامهای دیگری همچون کابل مخصوص کولر آبی را یدک میکشند.
به طور معمول، در پلاک کولر به صورت واضح ذکر نمیکنند که چه نوع کابلی برای کولر مطلوب است، به همین علت بایستی میزان ظرفیت سرما را ابتدا بر ۳.۵ تقسیم و نهایت در ۱۲ ضرب نمائید. حاصل این محاسبات یک عدد است که آن را BTU مینامند. به واسطه BTU میتوان سایز مطلوب برای این نوع کابل را انتخاب نمود.
ساختار و مشخصات کابل کولر
کابل کولری سیم و کابل زاگرس دارای هادی مسی بوده و به طور معمول به سهولت میتواند جریان الکتریکی را عبور دهد. این نوع این محصول را میتوان به عنوان کابلهای اتصال و ورودی در لوازم برقی، لوازم منزل و ابزارآلاتی که دو شاخه آنها بایستی همواره به کابل نصب باشد، استفاده نمود.
بایستی توجه داشت که منظور از هادی این کابل بخش فلزی داخل هر کدام از سیمهای داخلی این نوع کابل بوده که از مس تهیه شدهاند و از استاندارد زیر پیروی مینماید:
» هادي کابلهای کولر ISIRI3084
» سيم زيري ISIRI 607-01,607-05
» ولتاژ اسمي ۳۰۰/۴۵۰v
غلاف کابل در حقیقت قسمتی از کابل است که سیمهای داخلی آن را در برمیگیرد و کلیه آنها را پوشش میدهد. این غلاف در حقیقت وظیفهی محافظت از کابلهای کولری را برعهده داشته و به همین علت نیز از اهمیت فراوانی برخوردار است. لایهِی غلاف به منظور حفاظت از اجزای درونی کابل در مقابل نفوذ رطوبت، نیروهای مکانیکی و آسیبهای این چنینی استفاده میگردد.
به طور مثال یکی از اقسام مختلف غلاف کابل، از جنس پی وی سی بوده که کابل را در برابر عوامل آسیبزا و مخربی همچون نفوذ رطوبت محافظت مینماید.
علاوه بر این پی وی سی افزون بر عایق بودن، مقاومت بسیار بالایی نیز داراست و به همین علت انتخاب مطلوبی برای به کارگیری در قسمت عایق کابل کولر خواهد بود. کابلهای کولر ضخامتهای متنوعی دارند اما استانداردترین و مرسومترین سایزبندی که برای این نوع کابلها در درسترس است ابعاد ۴ در ۱٫۵ میلیمتری بوده که ابعاد ایدهآلی برای به کارگیری در کولرهای متفاوت است. ضخامت این نوع کابلها نیز معادل ۷ میلیمتر است.
انواع کابل کولر
کابلکولری انواع گوناگونی دارند که هر کدام از آنها استفادهها و مزایای منحصر به خود را دارا هستند. در حال حاضر برندهای متفاوتی به تولید این نوع کابلها اقدام میکنند که میتوان با خصوصیات محصولات تولید شدهی آنها آشنا شد و اطلاعات کاملی را در ارتباط با آنها بدست آورد. از جمله انواع کابل کولری میتوان به کابل مناسب برای کولر گازی، کابل مناسب برای کولر آبی، کابل های مفتولی و … اشاره کرد:
کابل کولر گازی یکی از پرطرفدارترین انواع کابلهای کولری است که هم اکنون برای کولرهای گازی بکار میرود. یکی از موارد با اهمیت که در ارتباط با این کابل وجود دارد، این است که این گونه کابلها با کابل مناسب برای کولر آبی دارای تفاوتهای بسیاری بوده و به هیچ عنوان نباید آنها را جابهجا خریداری نمود. نکته حائز اهمیت دیگر در ارتباط با کابلهای کولر گازی قیمت این نوع کابلهاست که در مقایسه با کابل کولر آبی بالاتر است.
کابل کولری مفتولی نوع مخصوصی از کابلهای کولری بوده که به صورت مفتول طراحی و تولید میگردد؛ از مهمترین خصوصیات این کابل مفتولی این است که مقاومت بسیار بالایی داشته و به همین دلیل نیز میتواند در شرایط دشوار به سهولت عملکرد بسیار مطلوبی را از خود بر جای بگذارد.
استانده مرجع مورد نظر این نوع کابلهای کولری IEC 60227-4 بوده و در استاندارد ملی ایران کد کابل (۱۰ ISIRI 607) است. NYM, H05VV-U حروف اختصاری کابل بوده و جنس هادی آن از مس خالص مفتولی است. جنس عایق کابلهای کولر مفتولی از PVC/C و جنس فیلر آن از PVC است. جنس روکش آن نیز از PVC بوده و غلاف این کابل از PVC/ST4.
تفاوت کابل کولر آبی و کابل کولر گازی
از آنجا که این نوع کابلها در کولر مورد استفاده قرار میگیرند، به نامهای کابل فرمان کولر گازی، کابل شیلد کولر گازی، کابل مناسب کولر آبی و کابلهای کولر اسپیلت نیز شناخته میشوند؛ علاوه بر این در کابل کشی کولر گازی نیز به کار میروند. به طور کلی کابلهایی که اندازهی آنها ۱٫۵ باشد، قابلیت عبور جریان ولتاژی تقریباً ۱۶ آمپر را داشته و کابلی که اندازهی آنها ۲٫۵ باشد قابلیت عبور جریان ولتاژی تقریباً ۲۰ آمپر را دارند.
این میزان جریان تنها هنگامی تحقق مییابد که کابل در وضعیت ایدهآلی ساخته شده باشد. به طور مثال هوا دمای مناسبی داشته باشد، طول کابل زیاد نباشد و علاوه بر این کابل تکه تکه، وصلهدار و چسب خورده نبوده باشد.
در هنگام استارت کولر، کابل کولر گازی بایستی جریانی ۱٫۵ برابر فراتر از شرایط عادی را از خود عبور دهد. ظرفیت جریان پذیری کابلهای کولر آبی بایستی پایینتر باشد و در تولید آنها از سطح مقطع پایینتر استفاده گردد. در شرایطی که در زمان به کارگیری کولرگازی ممکن است به جریانی حدود ۲ برابر جریان مجاز کابل نیاز باشد، کابلهای که سطح مقطع پایینتری دارند تا ۱۶ آمپر را پذیرش دارند. معمولاً سطح مقطع کابل کولر گازی فراتر از ۴ میلیمتر است.
فروشگاه آقای برق ارائه دهنده انواع سیم و کابل، شامل سیم و کابل کسری، لیست قیمت سیم و کابل خراسان افشارنژاد و … با قیمت و کیفیت مناسب است؛ برای اطلاع از مشخصات و قیمت آن برای ما کامنت بگزارید تا کارشناسان ما در اسرع وقت پاسخ بدهند.
بهروز رسانی در تاریخ ۱۱ شهریور ۱۴۰۰