کابل مخابراتی

این روزها برای برقراری ارتباطی آسان‌تر و انتقال داده‌های مختلف از کابل مخابراتی استفاده می‌کنند. وجود این کابل برای انتقال سیگنال و اینترنت بسیار مهم است؛ بنابراین وجود کابل‌ها به نیازی مبرم تبدیل شده است. کاملا واضح است که برای برقراری ارتباط به تلفن نیاز داریم که کابل استفاده شده برای این کار انواع کابل‌های مخابراتی است که انتقال داده‌ها و اطلاعات را بر عهده دارند. در حالت کلی کابل‌های مخابراتی به صورت نوری و مسی هستند که به دو روش زمینی و هوایی مورد استفاده قرار می‌گیرند. هدف اصلی پس از انتقال اطلاعات تقویت و برقراری روابط دو طرفه در مسیرهای طولانی است؛ البته این ارتباط از طریق تلویزیون و رایانه ممکن است. در سال‌های اولیه راه اندازی مخابرات مردم می‌توانستند به صورت شفاهی به برقراری ارتباط بپردازند؛ اما در حال حاضر با پیشرفت تکنولوژی داده‌های مختلفی را همچون صدا، فایل متنی، فیلم و… را در مسافت‌های مختلف انتقال می‌دهند. توجه کنید که این کا رتوسط مخابرات صورت می‌گیرد بنابراین وجود کابل‌های مخابراتی بسیار اهمیت دارد. افرادی که در زمینه تجهیزات مخابراتی فعالیت حرفه‌ای دارند یا می‌خواهند از دستگاه‌های سانترال استفاده کنند لازم است که اطلاعات جامع و کافی راجع به انواع کابل مخابراتی داشته باشند. هر کدام از این کابل‌ها مشخصات فنی متفاوتی دارند به همین دلیل در شرایط مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند.

کابل مخابراطی

انواع کابل مخابراتی

از جمله مهم‌ترین ویژگی‌های فیزیکی انواع کابل مخابراتی روکش مسی یا تمام مس بودن کابل، قطر رشته سیم، شیلددار بودن یا نبودن، مقاومت در برابر گرما و حرارت و رطوبت، میزان پیچش رشته‌ها و… هستند. در ادامه انواع کابل‌های مخابراتی را بررسی می‌کنیم:

کابل‌های فیبر نوری یا Fiber Optic

کابل فیبر نوری به نسبت سایر کابل‌های مخابراتی جدیدتر است و برای ارسال اطلاعات و داده‌ها از نور بهره می‌برند. الیافی که در این کابل وجود دارد با استفاده از پلاستیک پوشیده شده است و داخل لوله قرار می‌گیرد. در این صورت می‌توان که از تداخل اطلاعاتی جلوگیری کرد. اساسا این کابل دارای یک هسته و به همراه بدنه خارجی تشکیل شده است که اندازه آن با توجه به تک حالته یا چند حالته بودن بستگی دارد. مدل تک حالته دارای هسته کوچکی است که در مقابل مدل چند حالته هسته بزرگ‌تری دارد. این دو مدل کابل فیبر نوری رنگ‌های متفاوتی هم دارند یعنی رنگ زرد نشان دهنده کابل تک حالته است و رنگ آبی نیز مخصوص کابل‌های چند حالته است.

کابل مخابراتی
کابل‌های فیبر نوری یا Fiber Optic

» کابل پیچ خورده یا Twisted Pair

کابل مخابراتی پیچ خورده به‌هم امکان برقراری ارتباط رایانه‌های شخصی یا تجاری را با مخابرات یا اداره تلفن فراهم می‌کند. در سال ۱۸۸۱ ایین مدل کابل توسط الکساندر گراهام بل ساخته شده است که نام‌گذاری آن به نوع طراحی دو سیم داخلی آن بر می‌گردد. این کابل‌ها نیز به نوبه خود به دو مدل زیر تقسیم می‌شوند:
کابل‌های STP
کابل‌های UTP

کابل هم محور یا Coaxial

نام دیگر کابل‌های هم محور، کواکسیال است که در سال ۱۸۸۰ توسط الیور هیویساید تولید شد. متریال استفاده شده برای هادی این کابل از فلز مس است که دو کانال محور مشترک نیز دارد. انتقال سینگنال توسط کانال اول صورت می‌گیرد و عملکردی شبیه به کانال متحدالمرکزی (که عایق کانال داخلی است) دارد. کاربرد این کابل برای متصل کردن فرستنده‌های رادیویی به گیرنده‌ها، انتقال سیگنال‌های تلویزیونی، اتصال به اینترنت است. این کابل به نوبه خود به سه کابل زیر تقسیم‌بندی می‌شود:
RG-59 که وظیفه حمل سیگنال‌های ویدئویی را بر عهده دارد.
RG-6 برای برقرراری ارتباط ماهواره‌ای گزینه مناسبی است.
RG-11 برای توسعه شبکه‌های LAN به روش BNC مناسب است.

کابل هم محور یا Coaxial

رنگ‌بندی کابل مخابراتی

رنگ‌بندی کابل مخابراتی بسیار مهم است و باید به صورت استاندارد اجراء شود. این سیم‌ها دارای پنج رنگ اصلی و پنج رنگ فرعی هستند که با ترکیب خاصی کنار هم قرار می‌گیرند. رنگ‌های اصلی سفید، مشکی، زرد، قرمز، بنفش هستند و رنگ‌های فرعی آبی، نارنجی، سبز، طوسی و قهوه‌ای هستند.

زوج‌های کابل مخابراتی

گفتنی است که کابل‌های مسی با توجه به کاربردی که دارند به صورت تک زوجی برای ارتباط میان پورت‌های مختلف در ترمینال؛ و نوع دو زوجی برای برقراری ارتباط بین پریز و تلفن تولید می‌شوند. نوع دو زوجی تا ده زوجی و… تا صد روجی برای ارتباط بین پریز و تلفن تولید می‌شوند. توجه کنید که کابل‌های تلفن به علت کنترل اثر هم شنوایی به صورت زوجی تولید می‌شوند؛ این کابل‌ها می‌توانند به صورت کابل نسوز تولید شوند.

سخن پایانی

در این مطلب از آقای برق سعی کردیم به صورت تخصصی و مختصر کابل مخابراتی را معرفی کنیم. متوجه شدیم که انواع مختلفی دارد و در تعداد زوج سیم‌ها متفاوت هستند. رنگ‌بندی خاصی دارند که برای اجرای آن‌ها رعایت ترتیب بسیار مهم است.

دیدگاه‌های نوشته

*
*

جهت دریافت لیست قیمت سیم و کابل کسری کلیک کنید