کابل تخت از جمله کابلهای نسبتاً جدید است که شکلی شبیه به مستطیلی دارد و از مجموعه کابلهای افشان محسوب میشود که در آسانسور، نقالهها، جرثقیل و نصب سینی کابل بیشترین استفاده را دارد و نقش رابط بین اتاق کنترل آسانسور و کابین را این نوع کابل انجام میدهد و در کل در مکانهایی به کار میروند که امکان استفاده از کابل گرد وجود ندارد. بیشترین کاربرد این نوع کابل در آسانسور است و با از بین بردن چند لایه پرکننده، محافظ و ژاکت که در کابل گرد هستند، فضایی که اشغال میکند و وزن آن کاهش مییابد و عمر آن بیشتر میشود.
انواع کابل تخت
انواع مختلف کابل تخت بر اساس اندازه، سطح مقطع و تعداد رشتههای آن به چند دسته تقسیمبندی میشوند که از جمله موارد زیر هستند:
🔶 کابل تخت افشان: انعطاف پذیری کابل تخت افشان به نسبت کابلهای گرد خیلی بیشتر است و این قابلیت موجب میشود فضایی که اشغال میکند، کمتر شود و در موارد مختلف استفاده داشته باشد.
🔶کابل تخت آسانسوری: به این نوع کابلها، کابل تخت تراولی نیز گفته میشود که سطح مقطع تخت دارند و به دلیل امکان رفت و آمد دائم در طی روز باید با استحکام و مرغوبیت کافی طراحی شوند و از کابل کلافی با تعداد رشته زیاد و مواد اولیه با کیفیت ساخته شوند. این نوع کابل رابط میان اتاق کنترل آسانسور و کابین آن است، کابل تخت آسانسور در یک ساختمان ۶ طبقه، ۴۸ رشته دارد.
🔶 کابل تخت جرثقیل: این نوع کاربرد زیادی دارد و برای تأمین برق جرثقیل و انتقال سیگنال کنترلی از آن استفاده میشود که در اندازههای متفاوت کاربرد دارند. این کابل در جرثقیل سقفی، بازویی، بالابرهای صنعتی، جرثقیل دروازهای برای جابجایی و بلند کردن اشیاء به کار میروند.
🔶کابل تخت ۴ رشته: این نوع کابلهای تخت را در سایز و تعداد و رشتههای متفاوت و استاندارد ساخته میشوند؛ یکی از سایزهایی که در بازار ارائه میشود، کابل تخت ۴ رشته است که به صورت متری به فروش میرسد و بنابر نیاز هر متراژی که بخواهید میتوانید بخرید. سطح مقطع کوچک این کابل باعث آسان شدن عبور آن از میان دیوار و موانع دیگر شده است. ۴ رشتهای که در آن قرار دارد، رنگهای متفاوتی دارند که همه داخل یک روکش مشکی جای گرفتهاند.
مشخصات و ساختار کابل تخت
کابلهای تخت شکلی شبیه به مستطیل دارند و جزء کابلهای افشان به شمار میروند. جنس هادی کابل تخت از مس نرم یا آنیل شده است که جنس عایق محافظ هادی آن از پی وی سی ساخته شده است که همه رشتههای سیم به طور موازی با هم هستند که توسط یک روکش پی وی سی، ترموپلاستیک رابر یا لاستیک پوشیده شدهاند. این کابلها را در سایز و اندازههای مختلفی همچون ۴ رشتهای، ۸ رشتهای، ۱۲ رشتهای، ۱۶ رشتهای، ۲۰ رشتهای و ۲۴ رشتهای طراحی میکنند.
در واقع کابلهای نوع آسانسور از مدل ۲۰ یا ۲۴ رشتهای هستند و سایزهای کوچک برای کم شدن هزینه به کار میروند، ولی استاندارد نیستند؛ بنابراین توصیه میشود برای امنیت بیشتر نوع ۲۴ رشته آن استفاده شود. باتوجه به انعطاف زیادی که دارند، با از بین بردن جای کمی نسبت به کابل گرد اشغال میکنند.
تفاوت کابل گرد و کابل تخت
کابلهای تخت مزایای بیشتری نسبت به کابلهای گرد دارند و اولین چیزی که در تفاوت کابل تخت و کابل گرد وجود دارد و میتوان در مورد آن بحث کرد، شکل ظاهری و ساختار این دو است که در کابل تخت به صورت نواری تولید شده که به شکل مستطیل هستند، در حالی که نوع گرد یا توجه به نامش شکل گرد دارند و تفاوت ظاهری مشخصی دارند. نویز در هر دو نوع کابل تخت و کابل گرد وجود دارد، ولی در کابل تخت مقدار نویز خیلی کمتر از نوع گرد است. کابلهای گرد قدیمیتر از کابل تخت هستند و به دلیل مقاومت بالا، ایمنی زیاد و عملکرد مناسبی که کابلهای تخت دارند، موجب شده بتوانند جایگزین مناسبی برای کابل گرد باشند.
کاربرد کابل تخت
در محیطهایی که امکان استفاده از کابل گرد وجود ندارد، از کابل تخت استفاده میشود و اخیراً به دلیل مشاهده مزایای فراوانی که نسبت به کابل گرد دارد، همه نوع مصرفی دارد و به نوعی محدودیت مصرفی ندارد.
💠 شرکتهایی که جرثقیل و بالابر تولید میکنند و به پیچیدن کابل بر روی قرقره علاقهای ندارند، از این نوع کابل استفاده میکنند.
💠 به دلیل قابلیت انعطاف و حمل و نقل این نوع کابل، به عنوان کابلهای متحرک در تجهیزات و ماشینآلات کاربرد دارند.
💠 به دلیل مرغوبیت و استحکام بالایی که دارند در آسانسورها که رفت و آمد به طور دائم در طی روز صورت میگیرد و به ایمنی بالا نیاز دارد، به عنوان کابل کنترل آسانسور به کار میرود.
💠 استفاده در سیستمهای نقاله
مزایای کابل تخت
از مزایای مهم کابل تخت باتوجه به شکل هندسی آنها به چند مورد زیر که به صورت خلاصه بیان میکنیم، میتوان اشاره کرد:
🟡 دربخشهایی از دربها و بازوی چرخشی انعطاف پذیری کابل تخت نسبت به کابل گرد خیلی بیشتر است.
🟡 کابل تخت به صورت موازی و لایهای کنار هم قرار میگیرند و به همین دلیل فضاهای زائد بین آنها از بین میروند و این سیم یک دست جای کمتری را تصرف میکند.
🟡 طراحی کابل تخت به گونهای است که هادیهای آن یک اندازه نیروی کششی را به صورت هم زمان تحمل میکنند و این مشارکت تحمل نیروی کششی موجب شده قدرت کابل تخت نسبت به دیگر کابلها خیلی بیشتر باشد و در واقع استحکام بالای این نوع کابل را نشان میدهد.
🟡 نسبت سطح به حجم کابل تخت به دلیل تخت بودن آن زیاد است که انتقال گرما به خارج کابل به شکل بهتری انجام میدهد و کابل داغ نمیشود.
🟡 این نوع کابل چون انعطاف بالای دارند، به آسانی خم میشوند؛ بنابراین به راحتی روی هم قرار میگیرند و جابجایی آنها به محیطهای مختلف خیلی ساده صورت میگیرد.
سابقه تولید کابل گرد بیشتر از کابل تخت است، ولی چون امنیت و استحکام کابل تخت بیشتر و قابل ملاحظهتر است، به نوعی جایگزین بهتری برای کابل گرد است و در صنایع مختلفی مثل پزشکی، رباتیک و… استفادههای زیادی دارند، ولی از کابل گرد در ماشینآلات به کار میرود. ممنون که ما را تا پایان این مقاله همراهی نمودید؛ نظرات و سؤالات خود را در رابطه با مقاله «کابل تخت» برای آقای برق کامنت کنید.
نوشته شده در تاریخ ۳ بهمن ۱۴۰۰