کابل خشک کابلی است که از یک یا چند رشته مفتول با جنس مسی تشکیل شده است که بهصورت منظم و یکنواخت در یکدیگر تنیده شدهاند. کابل خشک بهعلت بهکارگیری یک رشته سیم، بهطور معمول رسانایی بالایی داشته و همین، خصوصیت برجسته این کابل است. همانطور که از نام کابلهای خشک پیدا است، کابلهایی ثابت و غیرقابل انعطاف پذیر میباشند. کابلهای خشک، مفتولی یا سخت، در بخشهایی بهکار میروند که به تحرک و انعطاف نیازی نباشد، چراکه ثابت و خشک هستند. در مصارفی همچون تابلوهای برق نیز میتوان از آنها استفاده نمود، زیرا انعطاف پذیری بالا در تابلوهای برق مورد نیاز نیست.
یک دسته از کابلهای خشک که شیوه نصب ثابت دارند، به کابلهای برق NYY شناخته میشوند. داخل کابلهای NYY از طریق یک لایه زره محافظ تجهیز شده است. جنس این زره میتواند باتوجه به هزینه و میزان رسانایی لازم از مس یا آلومینیوم باشد. یکی از علل نامگذاری این گروه از کابلها به NYY بهعلت استاندارد VDE در تولید سیم و کابل است. حرف N به مفهوم کابل و حرف Y به مفهوم عایق مورد استفاده در پوشش آن بوده که در این کابل، پیویسی بهکار رفته است. کابل خشک یک نوع از کابلهای مفتولی محسوب میشود. اینگونه کابلها را در صنعت تابلوهای تبلیغاتی بسیار مورد استفاده قرار میگیرند؛ چراکه کابلکشی برق داخل این تابلوها بهصورت ثابت است. بهصورت کلی واژه مفتول به مفهوم تافته یا به یکدیگر تابیده شده است. هادی تمامی کابلهای مفتول از فلز رسانای مس میباشد و توسط PVC عایقبندی شدهاند.
انواع کابل خشک
بهطور کلی کابلهای خشک به دو نوع NYRY و NYY دستهبندی میشوند. این دونوع در اندازه و ابعاد گوناگونی قابل دسترس هستند که نوع NYY برای کابلکشی برق بدون محافظت مکانیکی در داخل و بیرون از مجتمع بهکار گرفته میشوند. نوع NYRY نیز برای تأمین برق در شبکههای هوایی، داخل و یا بیرون از مجتمع، سیستمهای زمینی بهکار میرود. به طور معمول این نوع کابل خشک از یک هسته با پوشش آلومینیوم و یا سیمهای چند هستهای در پوشش فولادی تشکیل شده است که روکش آن نیز از جنس فولاد است. انواع دیگر کابل خشک عبارتاند از:
کابل خشک ۱٫۵ شامل هادی مس و عایق پیویسی میباشد که اندازه آن ۱٫۵ است. این نوع سیم قادر به تحمل دما ۷۰ درجه میباشد. علاوه بر این دارای کیفیت بالا و انعطاف پذیری اندکی است.
کابل خشک یک در شانزده بهطور معمول از هادی نیمه افشان یا همان استرند شده تهیه میگردد. این نوع کابل خشک تک رشته و یا تک سیمه است که سطح مقطع هادی آن شانزده میلیمتر میباشد.
کابل خشک یک در ده، در توزیع کنندههای برق و کابلکشیهای داخلی تابلوها کاربرد بسیاری دارد. این نوع کابل را میبایست در لولههای خرطومی و زیرگچ مورد استفاده قرار داد. این نوع کابل خشک مطابق استاندار ISIRI 3084 و IEC 60228 تهیه میگردد.
کابل خشک ۶*۲ استفادههای متنوعی در کاربرد صنعتی و سیمکشی ساختمانها دارد. این نوع کابل در محیطهای گوناگون خشک, مرطوب, محیطهای باز و بسته و یا آجرکاری شده به کار میرود.
- کابل 16 ارت خشک
- کابل 25 ارت خشک
- کابل 35 ارت خشک
- کابل 50 ارت خشک
مشخصات فنی کابل خشک
از لحاظ ولتاژ کابلهای خشک را میتوان به انواع مختلفی در ولتاژ نامی ۳۰۰ تا ۵۰۰ و مقاطع ۰.۵ و ۰.۷۵ و یک میلیمتر مربع تقسیمبندی نمود. در شرایطیکه کابلهای خشک از یک میلیمتر مربع بیشتر باشند، برای آنها ولتاژهای ۴۵۰ و ۷۵۰ ولت تعیین میگردد. کابلهای خشک هادی بوده و تا اندازه ۱۰ و سطح مقطع ۱۰ میلیمتر مربع نیز قابل تولید هستند. قطر یک کابل تک رشتهای از سایز یک به میزان ۱.۱۳ میلی متر تا سایز ۱۰ به میزان ۳.۵۷ میلی متر میتواند تغییر کند.
کابلهای خشک از لحاظ نوع تولید به دو حالت فابریک که با استفاده از نازک نمودن و کشش میلگرد تهیه میگردند و حالت غیرفابریک که از تسمههای فلزی تولید میشوند، دستهبندی شدهاند. به منظور تعیین ضخامت کابل میبایست توجه داشت که سایز ۱۰ آن ضخامتی تقریباً ۳ میلیمتر داشته و بسته بندیهای آن ۵۰ کیلوگرمی هستند. بسته بندیهای کابلهای ۲.۵ میلیمتری ۲۵ و ۵۰ کیلوگرمی بوده که سایز ۱۲ آن است. سایز ۱۴ نیز ضخامت ۲ میلی متر داشته و سایز ۱۶ و ۱۸ به ترتیب دارای ضخامت ۱.۵ و ۱.۲ میلی متر هستند.
جنس هادی کابل خشک از مس آنیل شده میباشد و عایق آن از جنس pvc است. ولتاژ تست در کابلهای خشک در ولتاژ نامی۵۰۰/۳۰۰, ۲۰۰۰ ولت بوده و در ولتاژ نامی ۷۵۰/۴۵۰، ۲۵۰۰ ولت است. کلیه کابلهای غیرمنعطف و نصب ثابت در ولتاژ نامی ۵۰۰/۳۰۰ ولت و سطح مقطعهای متنوع میبایست بر اساس الزامات استاندارد ملی ISIRI60705 عرضه شوند.
کاربرد کابل خشک چیست
کابل خشک از جمله کابلهایی است که استفادههای بسیاری دارد و به یکی از پر استفادهترین انواع کابلها تبدیل شده است. کاربرد متعدد آن باعث شده است تا از فروش بسیار بالایی در بازار برخوردار باشد. یکی از کاربردهای با اهمیت کابلهای خشک، بهکارگیری آن در مصارف صنعتی همچون سیستم توزیع برق است. فرآیند توزیع برق، پروسهای تخصصی و ظریف بوده که برای به کارگیری کابلهای خشک در این نوع سیستم، میبایست مهارت کافی وجود داشته باشد. علاوه بر این از دیگر کاربردهای کابلهای خشک میتوان به کابلکشی داخلی تابلوها اشاره داشت. در زمان بهکارگیری کابل خشک در درون مجتمع، میبایست به این نکته توجه کافی داشت که بایستی در زیر گچ و در لولهها مورد استفاده قرار بگیرد.
از این کالا در محیطهای خشک و مرطوب نیز میتوان بهره برد و در محیطهای بسته و باز نیز قابل بهکارگیری هستند. در بخشهای متنوع داخلی ساختمان، چه در شرایطی که آجر کاری باشد و چه در شرایطی که بتن کاری باشد، نیز میتوان کابل خشک را بهکار برد؛ اما نکته دارای اهمیت و قابل توجه این است که نمیتوان از کابلهای خشک در زیر زمین بهصورت مستقیم استفاده نمود و کابل خشک در چنین مواردی مطلوب نیست.
در حقیقت میتوان گفت کابل خشک، به آب و هوا حساسیتی نداشته و این کالا در شرایطی که با گالوانیزه گرم تولید شده باشد، برای کلیه مناطق جغرافیایی و شرایط آب و هوایی سازگار و مطلوب خواهد بود. کابل خشک در برابر خوردگی دارای مقاومت بسیاری بوده و بههمین دلیل عمر طولانیتری دارد.
در این مقاله انواع کابل خشک، مشخصات فنی و کاربرد کابل خشک بهطور کامل مورد بررسی قرار گرفت. باتشکر از شما که ما را تا پایان این مقاله همراهی نمودید؛ نظرات و سؤالات خود را با کارشناسان آقای برق درمیان بگذارید.
نوشته شده در تاریخ ۱۴ مهر ۱۴۰۰