سیم مفتول سیمی است که به اصطلاح به سیم خشک معروف است و رشته داخلی آن تک رشتهای است. جنس هادی در نظر گرفته شده برای این سیم از فلز مس است که برای ساخت عایق آن هم از پی وی سی استفاده کردهاند. انعطاف این سیم پایین است اما از مقاومت بسیار بالایی دارند، این دو ویژگی باعث میشوند که در حیطه صنعت انتخاب خاصی باشد. ولتاژهای اسمی متفاوتی برای این کابلها در نظر گرفته شده است که از جمله آنها میتوان ۳۰۰ تا ۵۰۰.۴۵۰ تا ۷۵۰ ولت را نام برد که این دو مقدار را برای سطح مقطعهای مختلف در نظر میگیرند.
یعنی ۳۰۰ تا ۵۰۰ ولت گزینه مناسبی برای سطح مقطعهایی چون ۰.۵ و ۰.۷۵ و ۱ میلیمتر مربع است. اما برای ولتاژ ۴۵۰ تا ۷۵۰ ولت برای سیمهای مفتولی که سطح مقطع بیشتر از ۱ میلیمتر مربع دارند، استفاده میشود. هادی یا رسانایی با متریالهای مختلفی برای این سیم و کابلها در نظر میگیرند یعنی با فلز آلومینیوم و یا مس خالص ساخته میشوند. مس به مراتب با توجه به عوامل مختلف از قیمت بیشتری برخوردار است اما کیفیت بهتری هم دارد. سیم مفتول در سیم کشی داخلی بسیاری از تابلوهای برق و یا بسیاری از توزیع کنندهها مورد استفاده قرار میگیرند. نصب این سیم در لولهها یا زیر گچ رایج است و در این موارد میتوانید آن را اجراء کنید.
انواع سیم مفتول
سیم مفتول به نوبه خود در مدلهای مختلفی روانه بازار میشود که هر کدام از آنها ویژگیهای خاص خود را دارند و برای کاربردهای متفاوت هم استفاده میشوند. اصولا تنوع این محصول به نوع جنس مفتول آن بر میگردد و لازم است که اطلاعات کافی راجع به آنها داشته باشید. در ادامه انواع مختلف سیمهای مفتول را بررسی میکنیم.
سیم مفتول گالوانیزه
این مدل مفتول از گالوانیزاسیون کردن سیم مفتول سیاه تولید میشود و برای محیطهای مرطوب بهترین گزینه است. مفتولهای گالوانیزه به دو صورت گرم و سرد ساخته میشوند که نوع گرم خیلی یکپارچه و براق است. گالوانیزه مفتول سرد به مراتب کیفیت بسیار کمتری نسبت به گالوانیزه گرم دارد. در حالت کلی سیمهای گالوانیزه به دلیل روکشی که دارند در برابر پوسیدگی و زنگ زدگی مقاومت خوبی دارند.
مفتول گالوانیزه گرم: زمانی که سیم مفتول سیاه را داخل فلز وان مذابی از فلز Zn غوطهور میشود. در سطح فلز گالوانیزاسیون با عمق بیشتری اعمال میشود که محصول را سیم مفتولی گالوانیزه گرم میگویند. این مفتول بسیار براق و یکپارچه است و به مراتب کیفیت بیشتری دارد. این مفتول در برابر خوردگی، زنگ زدگی، رطوبت و… از مقاومت بالاتری برخوردار است.
مفتول گالوانیزه سرد: این مفتول هم همچون سایر محصولات فولادی که با روش گالوانیزه سرد تولید میشوند، توسط روش الکترولیز سیم مفتول سیاه را آبکاری میکنند. در این حالت عمق گالوانیزاسیون کمتر از گالوانیزاسیون گرم است. این مفتول را به دو صورت شاخه و کلافه تولید میکنند و انعطاف و مقاومت بالاتری هم خواهند داشت.
سیم مفتول سیاه
این مدل سیم مفتول برای تابیدن و خم شدن از مقاومت بسیار بالایی برخوردار است و به خوبی بافته میشود. در واقع بافته میشود و تاب میخورد و میتوان مجددا آن را به حالت اولیه برگرداند. به همین دلیل است که میگوییم گزینه مناسبی برای شکلپذیری بالا است. این ویژگی به دلیل استفاده کربن کم در تولید کردن این مفتول است اما به دلیل این که فاقد پوشش است، در برابر خوردگی مقاوم نیست.
یعنی اگر در معرض خوردگی قرار بگیرد آسیب میبیند و در برابر هوا هم به راحتی زنگ میزند. این سیم اندازههای مختلفی دارد و هر کدام از آنها برای کاربردهای خاص مورد استفاده قرار میگیرد. از جمله کاربردهای این سیم میتوان به بسته بندیهای کشاورزی، عایق بندی، آرماتوربندی، قالب بندی، نجاری و غیره اشاره کرد. در حقیقت این سیم در اندازههای مختلفی تولید میشود و همین مسئله باعث میشود که در کاربردهای مختلف زیر دستهبندی شود:
✔️ سایز ۱.۵ میلیمتر مفتول سیاه در آرماتوربندی و ساختمانسازی کاربرد دارد.
✔️ سایز ۲.۵ میلیمتری مفتول سیاه در قالببندی و ساختمانسازی کاربرد دارد.
✔️ سایز ۳ و ۴ میلیمتری مفتول در صنعت کشاورزی و چوب و نجاری کاربرد دارند.
سیم مفتول PVC
این مفتول همچون مفتول سیاه است که در طی فرآیند پوششدهی با استفاده از پی وی سی پوشش داده میشوند. عملیات پوشش دهی کردن مفتول از طریق دستگاه روکش مفتول صورت میگیرد. از جمله ویژگیهای این مفتول میتوان به مقاومت بالا در برابر خوردگی و زنگ زدگی اشاره کرد و گفت که به راحتی فرم دهی و شکل دهی میشوند.
مشاهده لیست قیمت سیم و کابل
ویژگی سیم مفتول
سیم مفتول دارای هادی مسی و یا آلومینیومی است که آن را بر حسب استاندارد ISRI ۳۰۸۴ و یا استاندارد بین المللی IEC ۶۰۲۲۸ میسازند. این سیمها انواع مختلفی دارند که در حالت کلی با دو نام سیم نصب ثابت و یا سیم خشک شناخته میشوند. هادی این سیمها به صورت تک مفتولی است که سطح مقطعهای مختلفی برای آن در نظر گرفته شده است. در دو مدل هادی مسی و هادی آلومینیومی ساخته میشود که نوع مسی به مراتب گرانتر است اما عملکرد بهتری هم دارد. ولتاژ در نظر گرفته شده برای این سیمها از ۳۰۰ تا ۵۰۰ ولت و یا ۴۵۰ تا ۷۵۰ ولت است البته هر کدام از آنها را برای سطح مقطعهای مختلف در نظر میگیرند. سیمهای مفتول در انعطافپذیری کمی نسبت به سیمهای افشان دارند شاید اصلیترین تفاوت این دو مدل سیم و کابل باشد. در حالت کلی در برندهای مختلفی روانه بازار میشوند که با توجه به مشخصات و ویژگیهایی که دارند از قیمت متفاوتی هم برخوردار هستند.
سخن پایانی
در نهایت لازم است بگوییم بهترین نوع سیم مفتول آن دسته از سیمهایی هستند که با هادی مسی تولید میشوند. در حقیقت این سیم ویزگیهای مختلفی دارند که یکی از مهمترین آنها انعطاف کمی است که دارند و به صورت نصب ثابت استفاده میشوند. میتوانید برای تهیه بهترین سیمهای مفتولی به فروشگاهها و نمایندگیهای معتبر مراجعه کنید تا از کیفیت محصول مطمئن شوید. پیشنهاد میکنیم به فروشگاه اینترنتی آقای برق مراجعه کنید و از محصولات با کیفیت آن بهرهمند شوید. با خرید از این فروشگاه در زمان خود صرفهجویی میکنید.
تاریخ انتشار 1401/04/05