سیم مسی نقش هادی در کابلها را ایفا میکند و بعد نقره از بالاترین میزان رسانایی برق برخوردار است. این سیم در انواع و سایزهای مختلفی روانه بازار میشود که هر کدام ویژگیهای خاصی دارند. پیرو همین تفاوتها هرکدام از آنها مناسب کارهای گوناگون هستند که پشت طراحیشان قطعاً ایدههای بسیار هوشمندانهای نهفته بوده است. جهت تکمیل بحث ارزش مس بد نیست اشارهای به سرقت این فلز از کابلهای توزیع برق و ارتباطات طی دهه ۲۰۰۰ داشته باشیم.
در ادامه با شرح جزئیات برای شما خواهیم گفت که بهتر است برای چه کاری چه نوع سیم مسی تهیه کنید تا نهایتاً از انتخاب خود راضی باشید؛ پس با ما همراه باشید تا به تمامی سوالات ریز و درشتتان درباره سیمهای مسی پاسخ دهیم.
انواع سیم مسی
سیمهای مسی در انواع مختلف سیمافشان، نیمهافشان، مفتولی، گرد، تخت، لاکی، روکشدار و بدون روکش وجود دارند که به ترتیب ویژگیهای هرکدام را برایتان ذکر کردهایم.
🔶 سیم افشان: سیمی منعطف، پرکاربرد و دارای مقاومت الکتریکی است که از تابیده شدن سیمهای نازک مسی نرم به همدیگر تشکیل میشود.
🔶 مفتول مسی: سیم مسی با سطح مقطع گرد در دو رنگ سیاه و سفید است که در صنایع ساختمانسازی کاربرد بسیاری دارد.
🔶 سیم مسی نیمه افشان: سیمی با ضخامت هادی و مقاومت الکتریکی بالا که در ساخت آن از رشتههای مفتول استفاده میشود.
🔶 سیم مسی گرد: شکل قرارگیری این سیم در عایق به صورت گرد است و عایق اطراف آن هم شکلی دایرهای دارد.
🔶 سیم مسی تخت: مدت بسیاری از ورود این سیم به بازار نمیگذرد و شکل قرارگیری رشتههای آن در کنار هم موجب ایجاد سطح مقطع تخت در عایق است، از دیگر ویژگیهای سیم مسی تخت میتوان به مقاومت بالای آن در برابر آسیبها نسبت سیمهای دیگر با سطح مقطع گرد اشاره کرد.
🔶 سیم لاکی: این سیم دارای حجم عایق بسیار نازک و قدرت تحمل گرمای بالاست که به همین سبب مناسبترین گزینه برای سیم پیچی ترانس و موتور است؛ بنابراین باتوجه به ویژگیهای مذکور برخورد سیمها مشکلساز نخواهند شد.
🔶 سیم مسی روکشدار: این سیم از رشته فلزی مسی تشکیل شده که داخل روکشی پلاستیکی کنار هم قرار میگیرند که مهمترین ویژگی آن جلوگیری از تداخلات الکترومغناطیسی در یک سیستم است.
🔶 سیم مسی بدون روکش: سیمی که از آن صحبت میکنیم اغلب بین ۱۶ تا ۲۰ میلیمتر تولید میشود و انعطاف آنچنانی هم ندارد؛ به همین دلیل گزینه خوبی جهت استفاده در مخابرات، تابلو برقها یا سیستمهای ارتینگ است.
کاربرد سیم مسی در صنعت
روزگاران بسیار دور چیزی به نام Cuprum در قبرس کشف شد که طی گذر زمان اسم آن به مس تغییر کرد، کشفی که امروزه یکی از بهترین رساناهای الکتریکی در میان همه فلزات است و به نوعی یک پیوند میان نقاط مختلف جهان از طریق ارتباطات راه دور ایجاد کرده است. جالب است بدانید که حتی با وجود فیبرهای نوری هم کابلها و سیمهای مسی به لطف استحکام و البته انعطاف پذیری قابل توجهشان همچنان پرکابرد و مفید هستند. گفتنی است غیر از صنعت برق در دیگر صنایع از جمله ساختمان سازی، برق و الکترونیک، حملونقل و حتی کشاورزی هم سیم مسی پر استفاده است.
سیم مسی چه رنگی است؟
بنابر اعلام سایت انگلیسی theinfinitekitchen رنگ مس قهوهای مایل به قرمز است که برای اولین بار در سال ۱۵۹۴ در انگلیس با نام رنگ مسی بر سر زبانها افتاد؛ اما شاید جالب باشد که همین مس اگر در مقابل حرارت قرار بگیرد رنگ قرمز و قهوهای آن از بین میرود که دلیل آن واکنش شیمیایی میان مس و اکسیژن است و نتیجه ترکیب آنها به وجود آمدن رنگ سیاه است.
سایزبندی سیم مسی
طبق آخرین اطلاعات موجود، سیمهای مسی اغلب در سایزبندیهای زیر به مشتریان ارائه میشود که بسته به کاری که قصد انجام آن را دارند یکی از سایزهای زیر را انتخاب میکنند:
◀️ سیم لخت مسی نمره ۱۶
◀️ سیم لخت مسی نمره ۲۵
◀️ سیم لخت مسی نمره ۳۵
◀️ سیم لخت مسی نمره ۵۰
◀️ سیم لخت مسی نمره ۷۰
◀️ سیم لخت مسی نمره ۹۵
◀️ سیم لخت مسی نمره ۱۲۰
◀️ سیم لخت مسی نمره ۱۵۰
◀️ سیم لخت مسی نمره ۱۸۵
◀️ سیم لخت مسی نمره ۲۴۰
آیا سیم مسی انعطافپذیر است؟
رسانش الکتریکی فاکتوری برای تعیین توانایی مواد در حمل بار الکتریکی است که از قضا این یک ویژگی مهم در سیمکشی سیستمهای الکتریکی به شمار میرود؛ به طور کل انعطافپذیری برای برخی فلزات یک امتیاز بزرگ است، زیرا در غیر این صورت توانایی لازم برای چکشکاری یا کشش را نخواهند داشت.
مس به خاطر انعطافپذیری بالا بسیار راحت امکان رسیدن به قطر مطلوب با خطای کم از طریق کشش مفتولی را دارد. البته به خاطر داشته باشید که مقاومت و انعطافپذیری در فلزات با یکدیگر رابطه معکوس دارند یعنی هرکدام بیشتر باشد طبعاً آن یکی کمتر است اما خوشبختانه این قانون درباره مس صدق نمیکند و به همین جهت میتوان از آن به عنوان یک گزینه ایدهآل برای سیمکشی سیستمها استفاده کرد.
سیم مسی رسانای الکتریکی است؟
بله مس یک رسانای الکتریکی است. ممکن است ندانید، اما اختراع تلفن در سال ۱۸۷۶ یکی از عوامل مهم افزایش تقاضا برای سیم مسی به عنوان رسانای الکتریکی بود. همین ویژگی رسانا بودن بازار این فلز را حسابی در مخابرات، حوزه تولید و توزیع برق، مدارها و تجهیزات الکتریکی داغ کرد. مهمترین کاربرد آن هم پیرو داشتن ویژگی رسانایی، سیمکشی در ساختمانهاست. برخی اوقات به جای مس خالص از آلیاژهای رسانای مس استفاده میشود؛ بهعنوانمثال در یکی از راهآهنهای شمال آمریکا برای برقرسانی از سیم مس کادمیوم استفاده میکنند. از دیگر موارد استفاده آلیاژهای رسانای مس میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
سیمکشی الکتریکی
🟡 ارتباطات (کابل جفت پیچ خورده و کواکسیال)
🟡 سیمکشی ساخت یافته، توزیع انرژی الکتریکی
🟡 هادیهای لوازم خانگی و خودرو
🟡 بستن اتصالات برای کابلهای مسی
🟡 انواع اتصال انعطافپذیر محیطی (ESCs) و تنفس آزاد (FBCs)
ممنون که ما را تا پایان این مقاله همراهی نمودید؛ نظرات و سؤالات خود را در رابطه با مقاله «سیم مسی» برای آقای برق کامنت کنید.